Voormalig Feyenoord-hooligan: "Het liep vreselijk uit de hand"

Robert Smits
Robert Smits Foto: © Pro Shots

Robert Smits was ooit een Feyenoord-hooligan, totdat hij op een plein in Rio de Janeiro tot bezinning kwam. "Hier moet jij de rest van je leven gaan werken", dacht hij toen hij de erbarmelijke leefomstandigheden daar zag.

Bij Ajax-Feyenoord in 1977 gebeurde er bij Smits iets. "Het liep vreselijk uit de hand", vertelt Smits tegen RTL Nieuws. "Supporters van beide clubs gingen met elkaar op de vuist, er werd met lantaarnpalen gegooid, politie kwam eraan te pas. Het was een zooitje. Maar gek genoeg voelde ik mij er enorm toe aangetrokken. Ik vond dat mooi, dat gevoel van elkaar helpen, steunen en voor elkaar vechten. Ik haalde er mijn kracht uit voor de rest van de week."

De ouders van Smits hadden geen weet van het geweld rondom de wedstrijden. Totdat Smits op een avond niet thuiskwam. "Ik was opgepakt. Ja, toen wisten ze het natuurlijk wel." In totaal is Robert zo'n zeven à acht keer opgepakt. "Voor wat? Ja, voor vechten."

Een halfjaar ertussenuit leek hem het beste en hij vertrok naar Zuid-Amerika, waar hij is blijven hangen en nu ontwikkelingswerk doet. "Ik neem veel uit m'n hooliganperiode mee naar de ellende hier in de krottenwijk. Ik kick op adrenaline. Als er geschoten wordt, ren ik niet weg, maar ga ik kijken of ik kan helpen. Ik weet precies wie ik wel en niet kan vertrouwen."

Maar liefst zeven keer werd er iemand in de favela's voor zijn ogen vermoord en al die keren kon hij er niks over zeggen. "Ik moet mijn mond houden want als de drugsbazen erachter komen, word ik vermoord. Ik weet te veel en zie te veel. Dat is heel moeilijk soms. Je wilt niet weten wat voor nachtmerries ik heb."

Lees meer:
0 reacties
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 34 79 83
2 PSV 34 44 81
3 Feyenoord 34 42 71
4 FC Twente 34 18 68
5 AZ 34 20 61
Bekijk de hele stand