Veiligheidsexpert waarschuwt: "Die fakkels worden 1000 graden"

Brand in de Kuip tijdens de bekerfinale 2024
Brand in de Kuip tijdens de bekerfinale 2024 Foto: © BSR Agency

Smetje op de gewonnen bekerfinale van afgelopen zondag was het brandende spandoek. Het duel in De Kuip werd even stilgelegd en ook de brandweer kwam in actie.

Veiligheidsexpert Frank Wijnveld van CrowdProfessionals geeft tegenover Algemeen Dagblad aan dat hij kampt met de vraag of het toestaan van zulke doeken nog wel past bij het risico op brand en brandwonden. Dit keer waren er geen gewonden, maar dat kan de volgende keer maar zo wel, zo zijn laat de voormalig veiligheidsman van PSV weten die nu bij de UEFA werkt als security officer.

"Die fakkels bereiken een temperatuur van meer dan 1000 graden", waarschuwt hij. "Dan gaat alles branden, zelfs geïmpregneerde tribunedoeken. Het is fosfor, die spetters gaan door je kleding heen. Ik geef in UEFA-verband workshops over vuurwerk en zal je de filmpjes van supporters met brandwonden besparen."

Wijnveld zit dan ook in dat dergelijke incidenten kunnen leiden tot nieuwe regelgeving. "Zo’n nieuw incident kan leiden tot een nieuwe afweging: bijvoorbeeld dat je zulke sfeeracties niet meer wilt faciliteren. Dan leg je de verantwoordelijkheid weer bij de supporters: ‘dit kan helaas niet meer op veilige wijze als gevolg van jullie eigen gedrag’."

Lees meer:
0 reacties