Van Persie leerde van ex-international: "Hij liep regelmatig mee"

Robin van Persie
Robin van Persie Foto: © Pro Shots

Met de onervaren Robin van Persie als nieuwe hoofdtrainer neemt SC Heerenveen een risico. Gaston Taument, die zijn eigen zoon én die van Van Persie onder zijn hoede had, herinnert zich hoe Van Persie regelmatig op afstand naar de trainingen kwam kijken.

"Ik dacht toen: wat zonde, waarom doe je niks met zoveel voetbalervaring?", zegt de voormalig Oranje-international in gesprek met NU.nl. "Ik heb hem toen gevraagd of hij het leuk vond om zijn ervaring af en toe te delen met de jeugdspelers. Sindsdien liep hij één of twee keer per week mee."

Taument ziet meteen dat Van Persie goed is in het overbrengen van zijn ervaring en ideeën. Een jaar later begint Van Persie bij Feyenoord. "Ik vind het heel knap hoe hij dat doet. En naar sommige voetbaldetails kijkt hij nét even anders. Daaraan merk je dat hij ervaring heeft als topvoetballer. Hij heeft een beetje zijn eigen stijl. Hij wil lekker gedurfd spelen en geeft vooral aanvallers de vrijheid."

Volgens Taument kan een ervaren assistent al veel ondervangen. "Dat deden Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooij en Giovanni van Bronckhorst ook bij hun eerste aanstelling als hoofdcoach. Een klankbord die het klappen van de zweep kent. Als hoofdtrainer moet je goed kunnen managen. Dan is het fijn om met iemand te kunnen sparren die ervaring heeft."

Al met al kan Van Persie volgens Taument verrassen in Heerenveen. "In het begin is het mooi wanneer je een grote naam als trainer hebt. Dat had ik vroeger met Willem van Hanegem en Wim Jansen ook. Maar na twee weken is het normaal en kijken spelers naar de inhoud. En wat dat betreft is Robin heel sterk. Hij heeft echt stappen gezet als trainer", aldus Taument. 

Lees meer:
0 reacties