Van Marwijk blikt terug op UEFA Cup-finale: "Kon je niet winnen"

Bert van Marwijk
Bert van Marwijk Foto: © Pro Shots

Bert van Marwijk heeft in gesprek met Voetbal International teruggeblikt op de UEFA Cup-finale van 2002. Dat was de laatste keer dat een Nederlandse club een Europese prijs won.

 

Bij Feyenoord was destijds Pierre van Hooijdonk één van de belangrijkste schakels. Bij Borussia Dortmund was dat Jan Koller. In de finale was hij dan ook de beste speler aan de kant van de Duitsers. Ook was hij niet te verslaan in de lucht en nam hij de bal gemakkelijk aan als hij in de dekking stond.

Bert van Marwijk legt uit dat ze bij Dortmund ook vaak Koller zochten. “Zij speelden vaak de lange bal op Koller. Dat was heel erg moeilijk om te bespelen,” blikt Van Marwijk terug. “Toch wil je daar niet jouw hele tactiek op afstemmen. Dus we hebben een paar duidelijke afspraken gemaakt. De belangrijkste was dat de twee centrale verdedigers achter elkaar moesten gaan staan. Van Wonderen en Paauwe waren niet de grootsten, maar wel erg slim en tactisch sterk. We konden die luchtduels met Koller niet winnen, dus moesten we anticiperen op wat er daarna gebeurde.”

Ook was er nog iemand bij de Duitsers die goed kon samenspelen met Koller. “Ze hadden met Rosicky en Koller twee Tsjechen die enorme vrienden waren, die vonden elkaar zo makkelijk. Dan had je ook nog Ewerthon en Amoroso om hem heen en Ricken die opduikt in ruimtes waar je hem niet verwacht. Dat was allemaal niet afgesproken. Dat deden die spelers zelf en dat is het moeilijkste om tegen te spelen. We hebben geprobeerd dat op te lossen door te anticiperen met veel spelers in een kleine ruimte, waarbij Bosvelt heel belangrijk was. Alleen blijft het zelfs dan nog een enorm wapen.”

De trainer heeft later ook nog met Koller gewerkt. Toen werd Van Marwijk zich pas bewust van de kwaliteiten van de Tsjechische voetballer. “Ik heb later zelf met Koller gewerkt. Ik zag eigenlijk toen pas dat hij ook heel aardig kon voetballen. Al bleek dat ook wel in die finale. Die 3-2 was écht een wereldgoal. Aannemen op de borst en dan met buitenkant rechts in de kruising knallen. Daarna werd het nog spannend. We hebben écht moeten vechten voor die overwinning. Op het einde heb ik zelfs nog Ferry de Haan ingebracht als extra verdediger”, besluit de voormalig Feyenoord-trainer.

Lees meer:
0 reacties