Van Marwijk blikt terug op heftige tijd: "Onderschat dat niet"

Bert van Marwijk
Bert van Marwijk Foto: © Pro Shots

Het is op 8 mei precies 22 jaar geleden dat Feyenoord de UEFA Cup won. In het eigen stadion werd het grote Borussia Dortmund verslagen in een zinderende finale. Bert van Marwijk was trainer, hij blikt met Voetbal International terug op die heftige, maar fraaie periode.

Van Marwijk ging een week eerder met zijn assistent John Metgod naar een duel van Borussia Dortmund toe om het spel te analyseren. Daar kon hij echter weinig van maken. Van Marwijk: "Alleen was daar bij dit Dortmund geen touw aan vast te knopen. Het was een georganiseerde chaos. Ze liepen allemaal door elkaar heen."

Niet lang voor de finale kwam er nog wat bij. Pim Fortuyn werd enkele dagen voor de finale neergeschoten in Hilversum. Van Marwijk hierover: "Onderschat niet wat dat betekend heeft. Dat was een hele vreemde gewaarwording. Alles stond in het teken van die wedstrijd in ons eigen stadion en dan wordt twee dagen daarvoor onze belangrijkste politicus op dat moment, die ook nog eens Rotterdammer was, vermoord. Niemand wist wat hij moest doen. Zoiets leer je niet op de cursus. Wat gaat er nu gebeuren? Gaat die wedstrijd wel door?"

Hij ging in gesprek met de spelers. "Ik heb het daar toen met groep over gehad. Iedereen was verslagen. Het was natuurlijk verschrikkelijk voor die man. Toch zeiden een paar duidelijk: “We willen graag voetballen, dit laten we ons niet meer afpakken”. In het stadion hing een hele rare sfeer. Bijna alle voetbalelementen waren verdwenen. Daar had Dortmund geen last van. Die waren net kampioen geworden en kwamen met een mentaliteit van: niemand doet ons wat", besluit Van Marwijk.

Lees meer:
0 reacties