Van Egmond brengt ode: "Blankemeijer was het geweten van Feyenoord"

Michel van Egmond en Martijn Krabbendam
Michel van Egmond en Martijn Krabbendam Foto: © Pro Shots

Michel van Egmond lijkt nooit uitgeschreven te raken over Feyenoord. In zijn nieuwste boek Lourdes aan de Maas probeert hij samen met Martijn Krabbendam te achterhalen wat Feyenoord nu zo bijzonder maakt.

In het boek wordt het huidige Feyenoord vergeleken met de club toen Fred Blankemeijer een hoofdrol vertolkte. In Het Algemeen Dagblad legt Van Egmond uit wie Blankemeijer was. "Fred Blankemeijer was een voormalig speler die later in allerlei bestuursfuncties uitgroeide tot een clubman zoals ze eigenlijk niet meer worden gemaakt. Wanneer je zijn leven bestudeert, bestudeer je automatisch ook de ontwikkeling van het moderne Feyenoord. Hij had als kind met eigen ogen gezien hoe de Kuip werd gebouwd, zat er in 1937 op de tribune tijdens de eerste wedstrijd die er ooit werd gespeeld."

"Toen hij op 84-jarige leeftijd overleed, was hij meer dan zeventig jaar lid geweest", gaat Van Egmond verder. "Hij was medespeler van Arie de Vroet, ontdekker van Jan Boskamp, vaderfiguur voor Wim Jansen, jeugdleider van Sjaak Troost, kompas van Jorien van den Herik en vertrouwensman van Bert van Marwijk. Toen hij stierf, had hij 38 trainers meegemaakt. Maar hij was vooral het geweten van Feyenoord.”

De keus om een hommage te schrijven aan Fred Blankemeijer lag voor Van Egmond erg voor de hand. "Omdat Fred Blankemeijer mijn favoriete Feyenoorder aller tijden is. En omdat hij er tot nu toe in de geschiedschrijving van de club bekaaid afkwam. Daar heeft hij ook zelf de hand in gehad, want hij was een van de weinige mensen in de voetbalwereld die de achtergrond opzochten, in plaats van de voorgrond. Jarenlang dronk ik een paar keer per week koffie met hem. Ik genoot altijd van zijn verhalen, van zijn uitdrukkingen en van zijn verbale acrobatiek. Hij had een subtiel gevoel voor humor. Droog. Relativerend. Op- en top Rotterdams. En origineel. Niemand kon spelers zo goed met één rake opmerking typeren als hij.”

Nederland - Qatar

Nederland wint voor 50x (!) je inzet!

De derde wedstrijd van Oranje op het WK wordt dinsdag gespeeld! Onze mannen nemen het op tegen Qatar. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 50 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Qatar! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
FC Utrecht
12:15
Feyenoord
zo
15/01
FC Groningen
16:45
Feyenoord
zo
22/01
Feyenoord
14:30
Ajax
wo
25/01
Feyenoord
21:00
NEC
zo
29/01
FC Twente
12:15
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand