Van Dorst (Roze Kameraden): "Contact met de club is positiever"

Feyenoord-logo op een vlag
Feyenoord-logo op een vlag Foto: © Orange Pictures

Afgelopen week was het de Week tegen Racisme en Discriminatie. Hoe is het gesteld met de lhbti-rechten in de Nederlandse stadions? Paul van Dorst, oprichter van de Roze Kameraden, staat er enigszins positief in.

Van Dorst moest een hoge prijs betalen nadat hij een lhbti-supportersvereniging startte in Rotterdam. Hij kreeg doodsbedreigingen, er werd brand gesticht bij zijn sportschool en zijn huis werd beklad. "Het contact met de club is tegenwoordig een stuk nauwer en positiever", geeft Van Dorst aan in de Volkskrant.

"In eerste instantie wist de clubleiding niet wat ze met ons aanmoesten en, daar moeten we eerlijk in zijn, publieke steun hebben we van de club nog niet gekregen. Maar Feyenoord was afgelopen week wel de enige club met twee medewerkers – onder wie het hoofd van de Feyenoord Foundation – bij een lezing over lhbti-inclusie in het Nederlandse voetbal", zegt hij.

De KNVB heeft de afgelopen jaren meerdere initiatieven opgezet, maar volgens Van Dorst handelt de bond nog te veel uit angst. Zo is het protocol tegen homofobe spreekkoren volgens hem een voorbeeld van halfslachtig beleid. "Als je ziet hoe effectief het stilleggen van wedstrijden is in de bestrijding van voorwerpen gooien, waarom passen we dat dan niet toe op homofobe spreekkoren? De KNVB geeft wel aan dat ze dit soort gedrag willen signaleren en sanctioneren, maar die sancties zijn veel te laag", aldus Van Dorst.

Lees meer:
0 reacties