Thomas Beelen zeer openhartig: "Tactisch liep mijn hoofd over"

Thomas Beelen en Leo Sauer
Thomas Beelen en Leo Sauer Foto: © Pro Shots

Thomas Beelen is bezig aan een goed seizoen. Na één volledig seizoen in de basis te hebben gespeeld bij PEC Zwolle wist Feyenoord genoeg: 'Die moeten we hebben'. De Rotterdammers kwamen niet bedrogen uit, hij verving geruisloos aanvoerder Gernot Trauner die lange tijd niet kon spelen vanwege blessureleed.

Tegenover Voetbal International vertelt Beelen hoe hij zijn eerste jaar ervaart. "Ik heb bij Feyenoord echt wel die eerste maanden van het seizoen nodig gehad om te wennen. Ik kwam van PEC Zwolle, waar we onder Dick Schreuder ultra aanvallend speelden met drie centrale verdedigers. Ik was de middelste. Wat ik deed, was de linker of de rechter centrale verdediger naast me inspelen, óf ik dribbelde in. Dat laatste deed ik nog het meeste. Ik móést van Dick dat middenveld in. “Lafaard”, riep-ie, als ik ’t niet deed."

Het tactische spel in Rotterdam is anders dan in Zwolle. "Bij Feyenoord spelen we met vier achterin, wat wel degelijk anders is. Als middelste van drie, had ik vrijheid, nu sta ik rechts en word ik een kant op gedrukt. Bovendien spelen we heel tactisch onder een zeer tactisch ingestelde trainer en dat zorgde ervoor dat ik heel veel aan het denken was in het begin. Ik viel in tegen Fortuna Sittard, na de rode kaart van Bart Nieuwkoop en begon in de basis uit bij Sparta. In de rust werd ik gewisseld. Niet leuk, maar het was gewoon ook heel erg wennen. Alle opdrachten maalden door mijn hoofd."

Over trainer Arne Slot zegt Beelen het volgende. "Een van de eerste dingen die Arne Slot tegen me zei, was dan ook dát ik in het begin veel zou denken aan de bal, maar dat het gaandeweg steeds meer een automatisme zou worden. Dat klopt. Ik moest aan zo veel denken. Tactisch liep mijn hoofd over. Hoe konden we van achteruit de driehoekjes maken? Als hij druk komt zetten, ligt daar de oplossing. Kom híj, ligt die dáár. Was ik niet gewend, al die patronen."

Inmiddels gaat het een stuk beter. Beelen: "Je moet dus eigenlijk blind de bal kunnen spelen en vertrouwen dat je medespeler precies doet wat jij verwacht. In het begin denk je dan: Als ik die bal geef, staat hij er dan wel? Maar de meeste spelers hadden al een jaar onder Slot getraind. Ze stonden er. Daarbij moest ik ook nog anders verdedigen. Niet één-op-één, zoals bij PEC Zwolle, maar veel meer samenwerken. Wie pakt de spits waar en wanneer?".

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
10/08
Feyenoord
16:30
Willem II
zo
18/08
PEC Zwolle
14:30
Feyenoord
zo
25/08
Sparta Rotterdam
14:30
Feyenoord
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
za
14/09
FC Groningen
18:45
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
9 Go Ahead Eagles 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
Bekijk de hele stand