Slot en zijn gebruik van sweeper-keepers: eerste en tweede plaats

Justin Bijlow en Timon Wellenreuther
Justin Bijlow en Timon Wellenreuther Foto: © Pro Shots

In de analyse van Voetbal International werd een interessant punt benadrukt. In de Eredivisie bevinden de doelmannen zich nergens zo ver van hun doellijn als bij Feyenoord. Dit roept vragen op over waarom Arne Slot vraagt aan Justin Bijlow en Timon Wellenreuther om zo ver van hun doel te staan.

De prestaties van Walter Benítez dragen deels bij aan het verschil tussen Feyenoord en PSV in de ranglijst. De Argentijnse doelman heeft bijna zeven doelpunten weten te voorkomen met zijn snelle reacties, terwijl Timon Wellenreuther volgens statistieken precies heeft gepresteerd zoals verwacht mocht worden. De cijfers van Justin Bijlow kleuren daarentegen minder rooskleurig.

Toch hebben Bijlow en Wellenreuther waarde toegevoegd aan Feyenoord, zij het op een andere manier dan Benítez. Hun sterkte ligt meer in het voorkomen van doelgevaar dan in het redden op de doellijn.

Volgens de statistieken van Opta zijn Bijlow en Wellenreuther koplopers in het aantal keeper sweeper-acties, wat verwijst naar hun vermogen om uit te komen. Dit omvat situaties waarin ze gevaar signaleren en uit hun doel komen om een pass te onderscheppen of een tegenstander onder druk te zetten.

Om als zodanig te worden geteld, moeten deze acties aan specifieke criteria voldoen, waaronder het uitkomen tot aan de rand van het strafschopgebied, aanwezigheid van een tegenstander in de buurt van de bal, en snelle reacties en spelinzicht. Bijlow is dit seizoen al elf keer uit zijn doel gekomen (waarvan tien keer succesvol), terwijl Wellenreuther zeventien keer uit zijn doel is gekomen (allen succesvol).

Als we de speeltijd als maatstaf nemen, valt op dat Wellenreuther het meest actief is als vliegende keeper, gevolgd door Bijlow. En opvallend staat Etienne Vaessen, de doelman van RKC Waalwijk die in de belangstelling staat van de ploeg van Arne Slot, op de derde plaats in deze lijst.

Lees meer:
0 reacties