Ronald Koeman luidt noodklok voor de Eredivisie: "Zorgwekkend"

Ronald Koeman
Ronald Koeman Foto: © Pro Shots

Ronald Koeman vindt het geen goede ontwikkeling dat er steeds meer buitenlanders in de Eredivisie actief zijn. De toekomstige bondscoach van het Nederlands elftal is daar niet over te spreken.

"Zorgwekkend", tekent het Algemeen Dagblad op uit de mond van Koeman. De oud-coach van onder meer Ajax, PSV en Feyenoord ziet dat de Nederlandse topclubs nu vaker voor opties uit het buitenland kiezen in plaats van te shoppen bij Nederlandse subtoppers, die hogere prijzen hanteren.

Koeman zou het voor de spelers beter vinden dat ze vanuit de subtop eerst de overstap naar Ajax, PSV of Feyenoord maken, zoals hij zelf via FC Groningen naar Ajax ging. "Dat is goed voor spelers, daar worden ze vaak beter van", aldus Koeman.

Eredivisie-directeur Jan de Jong merkt dat veel technisch directeuren zich juist tevreden tonen met de ontwikkeling. "Het aanbod van buitenlandse spelers lijkt schier oneindig te zijn", zegt De Jong. "Er is letterlijk een digitale marktplaats voor voetballers ontstaan. Daar kun je alles vinden wat je zoekt. Inclusief allerlei huurconstructies of korte contracten waardoor deze spelers vaak goedkoper zijn dan hun Nederlandse collega's."

"Bijkomend voordeel voor technisch directeuren is dat als je spelers kan huren de kans op miskopen veel kleiner wordt", vervolgt De Jong. "Je kunt immers veel makkelijker afscheid van hen nemen als ze niet bevallen. Technisch directeuren vinden Nederlandse voetballers volgens mij ook vaak te veeleisend. Met alle statische gegevens die tegenwoordig voor handen zijn, is het makkelijk winkelen."

Daarnaast vertrouwen veel Nederlandse clubs nog niet op de jeugdopleiding en wordt er eerder gekozen voor een (buitenlandse) aanwinst. "De huidige ontwikkelingen kunnen er natuurlijk wel toe leiden dat er minder Nederlandse spelers doorbreken of actief zijn in de Eredivisie. Op de lange termijn is dat natuurlijk niet de meest wenselijke ontwikkeling", aldus De Jong.

Nederland - Qatar

Nederland wint voor 50x (!) je inzet!

De derde wedstrijd van Oranje op het WK wordt dinsdag gespeeld! Onze mannen nemen het op tegen Qatar. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 50 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Qatar! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
FC Utrecht
12:15
Feyenoord
zo
15/01
FC Groningen
16:45
Feyenoord
zo
22/01
Feyenoord
14:30
Ajax
wo
25/01
Feyenoord
21:00
NEC
zo
29/01
FC Twente
12:15
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand