Oranje-fans imiteren oud-Feyenoorder: "Een vorm van racisme"

Oranje-supporters als Ruud Gullit
Oranje-supporters als Ruud Gullit Foto: © BSR Agency

De tienduizenden supporters van het Nederlands elftal zorgden zondagmiddag voor een geweldige sfeer in Hamburg en de beelden van de massa Oranje-fans gingen de wereld over. Toch was er ook kritiek op de Nederlandse supporters. Een aantal was namelijk verkleed als voormalig Feyenoorder en Oranje-international Ruud Gullit, inclusief schmink en dat viel niet bij iedereen in goede aarde.

De Daily Mail schrijft over 'Blackface'. "Een nogal zure nasmaak blijf achter nadat sommige supporters hun gezichten zwart verfden om op Gullit te lijken", aldus het Engelse medium. "Blackface is een oude praktijk die zo'n 200 jaar teruggaat. Het wordt gezien als racisme en veel mensen vinden het uitermate beledigend."

De Oranje-supporters willen vooral Ruud Gullit uitbeelden, zonder racistische bijbedoelingen. "De jongere generatie denkt vast dat ik Nathan Aké ben", lacht Oranje-fan Bart van de Ven, alias Rasta Ruud, in gesprek met Omroep Brabant. "En in 2014 stond ik al op een feest te draaien waar ze dachten dat ik Edgar Davids was. Ze herkennen Ruud Gullit wel van tv, maar weten niet hoe hij er in 1988 uitzag met zijn rastakapsel. Maar heel veel mensen vinden het nog altijd lachen. En ikzelf ook. Vooral mijn dikke neus lijkt op die van hem."

Van de Ven is ook te boeken als feest-dj Rasta Ruud en zijn inkomsten schenkt hij aan het Prinses Maxima Centrum. "In het verleden heb ik er mijn studieschuld van afbetaald, maar nu hoef ik er geen euro mee te verdienen", legt hij uit. "Alles gaat naar het goede doel en ik heb gekozen voor het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. Ik kies hiervoor omdat ik zelf drie kleine kinderen heb en bij allebei mijn ouders afgelopen jaar kanker is geconstateerd."

De antiracistische actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is niet te sprake over de Gullit-imitaties én Rasta Ruud. "Bart van de Ven, je lijkt niet op Ruud Gullit, maar op Zwarte Piet. Stop ermee!", aldus de actiegroep op Instagram.

"Drie mannen die onderdeel waren van de Oranjemars hebben ervoor gekozen om hun gezicht bruin te schminken en een 'rastapruik' op te doen in een poging Ruud Gullit te na te doen", vervolgt KOZP. "Dit is een vorm van Blackface, en Blackface is racisme. Het Nederlandse elftal bestond vandaag voor meer dan de helft uit Zwarte spelers met Surinaamse, Caribische en Afrikaanse roots. We roepen de KNVB en OnsOranje op om stelling te nemen tegen racisme en Blackface geen podium te geven op social media! We willen geen Blackface zien in OnsOranje!"

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
10/08
Feyenoord
16:30
Willem II
zo
18/08
PEC Zwolle
14:30
Feyenoord
zo
25/08
Sparta Rotterdam
14:30
Feyenoord
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
za
14/09
FC Groningen
18:45
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
9 Go Ahead Eagles 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
Bekijk de hele stand