Ono was een held: "Ik hoefde hem ook helemaal niet te spreken"

Shinji Ono
Shinji Ono Foto: © Pro Shots

Veel Japanse verslaggevers zijn er niet in de Nederlandse voetbalwereld, maar Toru Nakata is al bijna een kwart eeuw aan het werk om de verrichtingen van Japanners in Nederland in kaart te brengen voor zijn thuisland.

In 1998 streek hij in Nederland neer om een Japans bedrijf in sloophamers te helpen de markt hier te veroveren. Het liep anders. Nakata groeide uit tot de razende reporter uit Japan die eraan bijdroeg om Shinji Ono de status van een held te geven. Nakata: "Zijn komst veranderde alles voor mij", doelend op Ono die naar Feyenoord ging. Nakata schreef er stapels dik over, het succes was ongekend. Hij werd fulltime Ono-watcher voor Japan.

Nakata vertelt over superheld Shinji Ono: "Er bewogen altijd zoveel fotografen en journalisten rondom Shinji, daar had hij het druk genoeg mee. Ik hoefde hem ook helemaal niet te spreken. Hem zien voetballen was genoeg. Ik keek naar de wedstrijden en beschreef wat ik zag. Hoe hij speelde, hoe het publiek op hem reageerde. Maar goed, na een half jaar ging ik hem toch eens wat vragen stellen. Met Shinji kon ik heel prettig over het spel filosoferen. Waarom deed je dit tijdens de wedstrijd, wat was je intentie achter die pass, et cetera. Dat waren boeiende gesprekken. Shinji was een uiterst vriendelijke jongen, hij gedroeg zich niet anders vanwege zijn status. Want vergis je niet: Shinji Ono was de eerste en laatste Japanse stervoetballer die naar Nederland kwam", besluit Nakata.

Lees meer:
0 reacties