"Om te stunten in Madrid moet Feyenoord aan twee hoofdtaken voldoen"

Spelers van Feyenoord juichen na een treffer tegen Ajax
Spelers van Feyenoord juichen na een treffer tegen Ajax Foto: © Pro Shots

Feyenoord neemt het woensdagavond in de Champions League op tegen Atlético Madrid. De ploeg staat al jarenlang onder leiding van Diego Simeone en volgens Sam Planting is de coach weer 'back to basics' met zijn ploeg.

Simeone zet in Madrid in op een defensieve waterdichte vechtspeelstijl, zo merkt Planting op in Voetbal International. Woensdagavond wordt een 5-3-2-formatie verwachting bij de Madrilenen. "Dat deed Atlético namelijk ook tegen de 4-3-3 van Lazio in het eerste groepsduel. In Rome valt op dat initiële voorzichtigheid is ingebouwd, zodat de Spaanse ploeg op eigen helft juist risico's kan nemen", schrijft Planting.

In het duel met Lazio zetten spitsen Antoine Griezmann en Álvaro Morata geen druk op de opbouwende centrumverdedigers van Lazio. "Maar lopen in plaats daarvan de passlijn naar controleur Mattías Vecino dicht. Ook zet de ploeg van Simeone niet met back-op-back druk, maar moet rechter midmid Llorente de openstaande Lazio-linksback Luca Pellegrini opvangen. Door die twee voorzichtige keuzes bij het initiële verdedigen, hebben de wingbacks van Simeone op eigen helft vrij spel voor agressievere oplossingen."

"Verdedigen is onder leiding van Simeone een teamtaak. Dus voor alle elf spelers op het veld, in elke fase van het spel", zo weet Planting. "Voor de ploeg van Arne Slot klinkt het devies dan ook even simpel als het complex is in de uitvoering: geduld, geduld en nog eens geduld. Wil je dit Atlético vanuit verzorgd positiespel kloppen, dan moet je de vele Simeone-valstrikken in de defensie zien te ontwijken."

Het gevaar bij Atléti komt vooral via Griezmann. "Het zwerven van de Fransman is het voornaamste in het soort directe, snelle aanvalstoten waarmee Simeone graag wil scoren. Niet alleen als verbinder tussen de opbouwende en afrondende fase is Griezmann goud waard voor Atlético, ook bezit hij nog altijd een dodelijk instinct voor loopacties richting de vijandelijke zestien."

Planting weet: "Om te stunten in Madrid moet Feyenoord defensief dus aan twee hoofdtaken voldoen: (1) het zwerven van Griezmann met een adequaat plan oppakken en (2) via goede communicatie tussen de buitenspelers en backs niet verrast raken op de flanken. Neem die twee grote wapens weg, en je bent al een heel eind."

"Wil Feyenoord stunten in Madrid, dan zal het in het eigen balbezit veel geduld moeten tonen en juist dodelijk moeten zijn op de paar momenten waarop Atleti kwetsbaar is tegenover snelle uitbraken", besluit hij.

Feyenoord wint voor 50 (!) keer je inzet!

Feyenoord speelt donderdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Volendam. Unibet heeft een mooie boost bij een overwinning van Feyenoord in De Kuip. Als nieuwe speler bij Unibet krijg jij 50 (!) keer je inzet bij een zege van Feyenoord! Schrijf je hier in claim de UniBoost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
7/12
Feyenoord
21:00
FC Volendam
zo
17/12
Heracles Almelo
14:30
Feyenoord
zo
14/01
Feyenoord
16:45
NEC
zo
21/01
Vitesse
14:30
Feyenoord
zo
28/01
Feyenoord
14:30
FC Twente
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 14 44 42
2 Feyenoord 14 28 32
3 AZ 14 22 30
4 FC Twente 14 13 30
5 Go Ahead Eagles 14 5 22
6 Ajax 14 4 21
7 Sparta Rotterdam 14 1 21
Bekijk de hele stand