VIDEO | Feyenoord haalt drie punten op in Leeuwarden

Feyenoord heeft zondag dankzij een 0-1 overwinning op SC Cambuur drie dure punten kunnen bijschrijven in de jacht op aansluiting bij de top van de Eredivisie. Een doelpunt van Jens Toornstra voor rust bleek voldoende om met de volle buit uit Leeuwarden te vertrekken.

In de aanloop naar de wedstrijd in Leeuwarden was Rutten vooral benieuwd geweest hoe zijn ploeg de zware inspanning van drie dagen eerder in het Kroatische Rijeka had verwerkt. In dat opzicht kwam er in elk geval goed nieuws uit de ziekenboeg. Hoewel Lex Immers vanwege een hamstringblessure niet inzetbaar was, kon Rutten wel gewoon beschikken over Sven van Beek en Luke Wilkshire, waarmee de defensie weer op volle sterkte was.

Met Tonny Vilhena in plaats van Immers op het middenveld bleek bovendien dat Feyenoord in elk geval in fysiek opzicht liet zien waarop Rutten gehoopt had. Daar stond tegenover dat op het kunstgras van Cambuur het veldspel voor rust alles behalve foutloos was. Feyenoord was in balbezit te slordig om de thuisploeg serieus onder druk te kunnen zetten, waardoor spits Colin Kazim-Richards bijvoorbeeld nauwelijks in stelling werd gebracht.

Omdat ook Cambuur met veel energie maar weinig creativiteit voetbalde, gingen beide ploegen tot aan de rust gelijk op. Dat Feyenoord desondanks met een voorsprong aan de thee ging, was te danken aan een slimme loopactie van Toornstra. Die werd gezien door Jordy Clasie, die hem met een formidabele pass vrij zette voor de keeper. Daar wist Toornstra in twee instanties raak te schieten, waardoor Feyenoord als morele winnaar de rust in ging.

Dat die voorsprong voldoende was voor de drie punten in Leeuwarden was voornamelijk te danken aan de vechtlust die Feyenoord in de tweede helft liet zien. Hoewel het veldspel van beide ploegen na rust niet veel beter was dan in het eerste bedrijf, bleef Feyenoord tot de laatste minuut knokken om de drie punten over de streep te trekken.

Cambuur drong nog wel aan, maar was niet vernuftig genoeg om de defensie van Feyenoord uit elkaar te spelen. Alleen invaller Martijn Barto kwam ruim tien minuten voor tijd nog in de buurt van een doelpunt, maar uit een voorzet vanaf rechts knalde hij naast. Daardoor was de eerste thuisnederlaag van Cambuur van dit seizoen een feit, terwijl Feyenoord met de vierde competitieoverwinning op rij verder opstoomt in het linkerrijtje van de Eredivisie.

Opstelling Feyenoord: Vermeer; Wilkshire, Van Beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Vilhena, El Ahmadi; Toornstra, Kazim-Richards(Te Vrede 77'), Manu(Boëtius 65').