Mossou legt Berghuis-situatie uit: ''Wat moeten die supporters?''

Steven Berghuis werd maandagavond uitgefloten door een deel van de Oranje-aanhang. De wedstrijd werd gespeeld in de Kuip en dus lag zijn overstap van Feyenoord naar Ajax hier extra gevoelig. Sjoerd Mossou probeert dit gevoel onder woorden te kunnen brengen.

"Voor een belangrijk deel komt dat voort uit een gevoel van binding. Uit identiteit en identificatie, uit het idee van verbondenheid. De voetbalclub waarvan je supporter bent, is geen spijkerbroekenmerk dat je tof vindt", schrijft Mossou in het Algemeen Dagblad. "Het is ook geen rockband waarvan je 'fan' bent, ook geen werkgever waaraan je je loyaal voelt. De club is een onderdeel van je sociale leven, van jezelf, van je jeugd, van je roots, van je persoonlijkheid, van je familie of van al die dingen een beetje."

"Wie daar niets van begrijpt, kan hier maar het beste stoppen met lezen. Maar het punt is: de diepe band die mensen kunnen voelen bij een voetbalclub, wordt al pakweg dertig jaar extreem op de proef gesteld. Hypercommercialisering, duistere eigenaren, fusies, verhuizingen, voetballers die van club ruilen alsof het een nieuwe onderbroek is", vervolgt hij. "De supporter grijpt zich wanhopig vast aan de kleine dingen, want wat moet hij anders? Hij koestert dat ene brokstukje oprechtheid, dat vleugje loyaliteit, die ene zeldzame speler van wie je denkt: ja, dat is er nog één van ons."

Mossou weet ook dat de voetbalwereld veranderd is. "Ze snappen heus wel dat de wereld veranderd is. Ze verwachten echt niet dat de jeugdspeler van om de hoek zijn hele leven trouw zal blijven aan de club, zoals Jantje Vreman of Sjakie Swart vroeger. Maar er zijn grenzen."

"De supporter koestert zijn toewijding als een mooi bloempje op een dorre vlakte, hij geeft het elke dag wat water, perst de laatste druppeltjes uit de bron. Maar opeens trapt iemand het bloempje dood, doelbewust, om zelf een trein te kunnen halen", gaat Mossou verder. "Persoonlijk heb ik erg weinig met uitfluiten, maar het zou gekker zijn als je daar achteloos je schouders bij ophaalt."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
31/03
Feyenoord
14:30
FC Utrecht
do
4/04
FC Volendam
18:45
Feyenoord
zo
7/04
Feyenoord
14:30
Ajax
zo
14/04
Fortuna Sittard
14:30
Feyenoord
do
25/04
Go Ahead Eagles
21:00
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 26 68 72
2 Feyenoord 26 45 62
3 FC Twente 26 24 53
4 AZ 26 30 49
5 Ajax 26 10 41
6 NEC 26 10 39
7 Go Ahead Eagles 26 3 37
Bekijk de hele stand