Feyenoord loopt risico met steun gemeente voor nieuw stadion'

De Europese Commissie wordt niet geïnformeerd de financiële steun van gemeenten aan voetbalclubs, zo stelt Tsjalle van der Burg in Binnenlands Bestuur. Dit zou wel moeten, om te kunnen beoordelen of er sprake is van oneerlijk concurrentievoordeel.

Bij FC Twente was er sprake van verboden staatssteun en ook Feyenoord loopt hier risico op. "Maar Enschede en andere gemeenten melden de steun niet’, zegt Van der Burg. De Commissie straft de gemeenten niet. "Ik denk dat ze bang zijn om impopulair te worden. Als je clubs steun aan voetbalclubs verbiedt dan maak je je in Europa niet populairder."

De steun van de gemeente aan Feyenoord bij het nieuwe stadion, zou juist leiden tot een zwakker Feyenoord, waardoor er geen sprake is van oneerlijk concurrentievoordeel. Mocht de gemeente dit argument gebruik, "dan zegt de gemeente in feite dat zij 100 miljoen euro belastinggeld verspilt aan steun voor slecht clubbeleid. Dat lijkt politiek onmogelijk", zegt  de universitaire docent economie.

"De gemeente zelf heeft altijd gezegd dat het nieuwe stadion Feyenoord wel sterker maakt. Als de gemeente dit ook zegt wanneer zij de steun bij de Europese Commissie aanmeldt, dan wordt de steun vermoedelijk niet toegestaan", vervolgt Van der Burg.

GroenLinks-Kamerleden Westerveld en Özütok vragen om uitleg van de verantwoordelijke ministers. Het is voor hun onlogisch dat gemeenten die grote tekorten hebben op het sociale domein, zich gedwongen voelen om miljoenen over de maken naar betaald voetbal organisatie. Daarnaast willen ze ook weten of de Europese Commissie gevraagd kan worden om gemeenten te verplichten steunconstructies voor te leggen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
Go Ahead Eagles
21:00
Feyenoord
zo
5/05
Feyenoord
20:00
PEC Zwolle
zo
12/05
NEC
14:30
Feyenoord
zo
19/05
Feyenoord
14:30
Excelsior
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand