Visie Stam: ''Je weet waar en hoe je je opponent pijn kunt doen''

Jaap Stam heeft een duidelijke visie bij Feyenoord. Die visie probeert hij zo snel mogelijk door te voeren door het in trainingen en wedstrijden toe te passen.

''Ik ben bewust begonnen met het trainen van verschillende patronen, omdat het positiespel de basis is van voetbal. Dus: in balbezit beginnen bij de opbouw, zoeken naar de bal naar voren en van daaruit gaan voetballen'', begint Stam tegenover VI. ''Ik doe dat om mijn spelers het gevoel en de vastigheid te geven, dat ze weten waar ze op het veld hun posities moeten gaan innemen als de tegenstander op een bepaalde manier staat. Als je zelf dan vast bent in je posities, weet je ook waar de ruimtes liggen, waar en hoe je je loopacties kunt maken, je weet, kortom, waar en hoe je je opponent pijn kunt doen. Ongeacht de manier waarop zij spelen.''

''Die sjablonen die we trainen, trekken we nu door naar de partij elf tegen elf'', vervolgt de trainer van Feyenoord. ''In feite train je dan hetzelfde, maar dan onder weerstand. Dan kun je goed zien of dat wat je hebt getraind, er onder druk ook uitkomt. Ik zie spelers positie kiezen waarop ze net wat eerder en sneller kunnen opendraaien, ik zie ze ballen op het juiste moment inspelen, net als de tegenstander verkeerd staat. Ik herken loopacties op de juiste momenten. Ik moet zeggen dat dát me wel heel erg bevalt. Je ziet in fases terug wat we willen, in balbezit en bij balverlies. Natuurlijk hebben we nog heel veel werk te doen, maar zo langzamerhand beginnen de grondbeginselen van de manier waarop we willen spelen, wel zichtbaar te worden'', besluit Stam.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
Go Ahead Eagles
21:00
Feyenoord
zo
5/05
Feyenoord
20:00
PEC Zwolle
zo
12/05
NEC
14:30
Feyenoord
zo
19/05
Feyenoord
14:30
Excelsior
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand