Emotionele Van Bronckhorst: ''Dan voel je hoe gevaarlijk het daar is''

0
Emotionele Van Bronckhorst: ''Dan voel je hoe gevaarlijk het daar is''

Niet veel voetballers mogen in de finale van het WK staan. Giovanni van Bronckhorst kon dat wel in 2010. Tijdens het WK in Zuid-Afrika eindigde Nederland als tweede, maar de aanvoerder van toen kijkt niet alleen terug op het spel van ons kleine landje en wat wij bereikt hebben.

"Het was in alle opzichten een fenomenaal toernooi, waaraan ik grote herinneringen heb", aldus Van Bronckhorst tegenover De Telegraaf. "Je kwam er om te presteren, maar je leerde ook een land, een cultuur en lieve mensen kennen. Zo leerde ik er een geweldig, dertienjarig knulletje kennen dat met zijn team elke dag ballenjongen was bij onze trainingen en met wie ik een mooi contact kreeg."

Toen werd het stil. "Het is voor het eerst in tien jaar dat het me zo aangrijpt. Het is iets waar ik lang niet over heb gesproken...", geeft de verdediger, die inmiddels emotioneel is geworden, aan. "Hij was niet bij me weg te slaan. Na het WK hield ik contact met hem. Ik stuurde hem berichten en hij mij."

"Na een half jaar reageerde opeens zijn zusje in plaats van hijzelf. Ze zei: 'Sorry, hij kan niet meer met je praten. Hij is vermoord...' Op zo'n moment voel je wat voor land het nog steeds is, hoe gevaarlijk het daar is", zegt hij. "Hij woonde ergens in een buurt van Johannesburg."

Voor de meeste is het WK een voetbalsprookje, maar Van Bronckhorst kijkt verder. "Dat is het sportief ook wel, maar voetballers zijn geen robots. Natuurlijk is de ervaring fantastisch, maar je krijgt ook een band met de mensen daar", vertelt de aanvoerder van toen. "Die ballenjongens klampten zich vast, vonden het prachtig als we wonnen. Dat betekende dat we weer vijf dagen langer in het toernooi bleven en dat zij bij ons mochten blijven."

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zaterdag 12 september 2020
20:00
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›