'Ik zie wel overeenkomsten met mijn start en die van Stam''

Fred Rutten was in het seizoen 2014/2015 hoofdtrainer van Feyenoord. Die seizoensstart leek op die van Stam dit seizoen.

"Ook toen was de start moeizaam. We wonnen met heel veel geluk van ADO, maar we speelden thuis gelijk tegen Heerenveen (1-1) en we verloren in de Kuip van Utrecht (1-2). Ik zie ook wel overeenkomsten met mijn start in de Kuip en die van Jaap Stam nu'', aldus de oud-Feyenoord coach in het Algemeen Dagblad.

"Al denk ik dat hij het met spelers van minder niveau moet doen dan ik destijds. Ik had met Joris Mathijsen en Khalid Boulahrouz toch gewoon spelers die zelfs in Oranje belangrijk waren geweest. Luke Wilkshire had een WK gespeeld met Australië. Maar ook toen moesten we op fysiek vlak vaak op de rem trappen waar we gas wilden geven. Van een afstand bekeken, lijkt het bij Stam ook op zo'n situatie. Spelers die lang niet hebben gespeeld, hebben gewoon maatwerk nodig op het trainingsveld."

Daarnaast wordt er vanaf Varkenoord constant geroepen om eigen jeugd op te stellen. "In zijn algemeenheid weet ik dat jeugdtrainers vaak roepen dat hun talenten zo in het eerste elftal meekunnen. Maar een trainer moet meteen presteren, dat gaat niet altijd hand in hand met het geven van veel speeltijd aan jeugd. De jeugd moet stap voor stap worden ingepast en alleen als ze het vereiste niveau hebben."

Besiktas schakelde Feyenoord uit in de voorronde van de Champions League, waarna Feyenoord tegen Zorja Loehansk moest spelen voor een plek in de Europa League. Die groepsfase werd wel behaald, wat volgens Rutten cruciaal is."Daar groeit de ploeg", zegt Rutten, die in een poule zat met Sevilla FC, Standard Luik en HNK Rijeka.

"Dat was belangrijk, want in de competitie hadden we maar vijf punten uit de eerste zes duels. En we verloren van Go Ahead Eagles in de beker. Nadat we ons hadden geplaatst, werden meteen Kenneth Vermeer en Jens Toornstra gekocht. En we overwinterden."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do
25/04
Go Ahead Eagles
21:00
Feyenoord
zo
5/05
Feyenoord
20:00
PEC Zwolle
zo
12/05
NEC
14:30
Feyenoord
zo
19/05
Feyenoord
14:30
Excelsior
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 30 78 81
2 Feyenoord 30 54 72
3 FC Twente 30 26 60
4 AZ 30 24 55
5 Ajax 30 7 48
6 NEC 30 15 47
7 FC Utrecht 30 2 45
Bekijk de hele stand