'Eredivisie 2.0' niet genoeg: ''De divisies van Nederland en België moeten samengaan''

0
'Eredivisie 2.0' niet genoeg: ''De divisies van Nederland en België moeten samengaan''

Onlangs kwamen de drie topclubs uit de Eredivisie met een voorstel om de competitie opnieuw in te richten. Volgens Mels Landzaad zouden de hervormingen echter veel drastischer moeten zijn.

''Dat er iets moet veranderen, is duidelijk. Ik betwijfel echter of de voorgestelde wijzigingen voldoende zijn om ons voetbal uit het slop te trekken. Nederland valt buiten de top 10 op de UEFA-lijst. Landen als Turkije, België, Oekraïne, Portugal en Rusland gaan ons voor'', begint hij zijn relaas in het Algemeen Dagblad. 

''Het grootste probleem is geld. Een probleem dat zich niet makkelijk laat oplossen. Toch is het niet onoplosbaar. Het vraagt wel om een grotere wijziging in onze competitie dan nu wordt voorgesteld. De hoogste divisies van Nederland en België moeten samengaan. Dat is niet alleen uit commercieel maar ook uit sportief oogpunt interessant'', denkt Landzaad.

Vooral de tegenstand zal beter worden. ''De acht tot tien beste ploegen van Nederland zullen meer weerstand ondervinden. Een sterkere competitie leidt tot meer inkomsten uit mediarechten. Daarnaast is meer weerstand goed voor de ontwikkeling van de spelers. En dat is ook goed voor het Nederlands elftal.''

Ook voor de kleinere clubs biedt dit volgens hem een oplossing. ''Sinds 1960 was de landskampioen slechts in vier gevallen ní­et Ajax, Feyenoord of PSV. Voor de ploegen die in eerste instantie buiten de boot vallen, ontstaat een competitie waarin echt iets tastbaars bereikt kan worden. Die clubs dienen dan niet langer louter als opvulling van de traditionele top 3.''

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!

zondag 15 maart 2020
12:15
Bekijk agenda › Voorspel wedstrijd ›