Homepage » Bestuur & beleid » ''Feyenoord, Ajax en PSV moeten zich afvragen: waar willen we aan meedoen?''

''Feyenoord, Ajax en PSV moeten zich afvragen: waar willen we aan meedoen?''

( 0 reacties)
Lagere energierekening met Qurrent
''Feyenoord, Ajax en PSV moeten zich afvragen: waar willen we aan meedoen?''

Het internationale voetbalplatform Soccerex heeft ook nu weer het jaarlijkse rapport 'Football Finance 100' opgesteld. Daarin blijkt opnieuw dat de kloof tussen de Nederlandse clubs en de top van Europa steeds groter aan het worden is, zo meldt Trouw.

Zo staat Feyenoord nog in de lijst op plaats 80. Terwijl Ajax op nummer 46 staat, is PSV niet eens in de lijst te vinden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar televisiegelden. Ajax houdt daar dit jaar nog geen 10 miljoen euro tv-geld aan over. Feyenoord 8,8 miljoen en PSV 8,7 miljoen. Dit alles valt in het niet bij wat de Engelse clubs aan bedragen krijgen. Die doen het alleen voor bedragen van rond de 170 miljoen. De televisiegelden zijn daar bijvoorbeeld al veel hoger dan de complete begroting van Ajax (80 miljoen euro vorig jaar).

Ruud Koning, hoogleraar sporteconomie aan de Universiteit in Groningen, denkt dat er andere doelen moeten worden gesteld dan aanhaken bij de Europese top. ''Ik denk dat Ajax, Feyenoord en PSV zich eerst eens moeten afvragen: waar willen we aan meedoen? Wat is ons speelveld? Nederlandse clubs, dat blijkt ook uit deze lijst, hebben maar zeer beperkte activa en het aantal suikerooms houdt hier ook niet over. Zeker niet geldschieters die zo vermogend zijn als die van Paris Saint Germain, Chelsea en Manchester City. Bovendien hebben we een kleine thuismarkt en vergeet ook niet dat Nederland een kerkhof van mislukte sportzenders heeft'', vertelt hij tegen Trouw.

''Niet geforceerd proberen aan te haken dus, niet krampachtig vasthouden aan deelname aan die veel te dure competitie. Richt je op de Europa League of zet een alternatieve competitie op met andere kleine voetballanden, die in hetzelfde schuitje zitten. In het judo heb je gewichtsklassen, ik kan me zo voorstellen dat je een Europese competitie organiseert met budgetklassen'', besluit hij met een proefballonnetje.

Reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!