Loting in eigen huis toeval? "Interessant dat het Feyenoord is"

De Kuip
De Kuip Foto: © Pro Shots

Feyenoord speelt in april de bekerfinale in de eigen Kuip, zoals altijd het decor voor het laatste duel in het bekertoernooi. Van de laatste acht bekerwedstrijden van Feyenoord speelde de ploeg van Slot er zeven in De Kuip. Van de laatste 35 bekerduels kreeg Feyenoord 26 keer een thuisduel toebedeeld.

Statistieken waar eigenlijk elke club op jaloers kan zijn. Professor Frits Spieksma, Hoogleraar Combinatorische Optimalisatie aan de Faculteit Wiskunde en Informatica van de TU Eindhoven heeft hier wel wat over te vertellen tegenover ELF: "Die kans is heel klein. Aan de andere kant: de kans dat een club een uitschieter heeft, is niet zo klein. Dat kan gebeuren. Het is wel interessant dat het uitgerekend Feyenoord is dat zo vaak gunstig loot, aangezien die club by default de finale thuis speelt."

Wanneer is het eigenlijk geen toeval meer? Spieksma: "Ik heb de neiging om te denken dat deze mate van toeval, deze uitkomst, niet als sluitend bewijs kan worden gezien. Bij 39 thuiswedstrijden van de 40 zou dat een ander verhaal zijn", besluit de onderzoeker.

Lees meer:
0 reacties