Loot Feyenoord altijd thuis? "Een ideale oplossing bestaat niet"

De Kuip
De Kuip Foto: © Pro Shots

Feyenoord kreeg de afgelopen tijd wel eens kritiek over de loting in de KNVB beker. De Rotterdammers zouden namelijk altijd thuis mogen spelen, hetgeen supporters van andere clubs weleens onvrede bezorgde.

Zijn er systemen denkbaar die leiden tot een meer gelijke uit-thuisverdeling? Professor Frits Spieksma, Hoogleraar Combinatorische Optimalisatie aan de Faculteit Wiskunde en Informatica van de TU Eindhoven hierover tegen ELF: "Een ideale oplossing bestaat eigenlijk niet. Er valt niet gegarandeerd iets aan te doen." Kiezen voor heenduels en returns zou teveel vragen van spelers. "Dat wordt te druk. Je zou hooguit kunnen bepalen dat teams die thuis spelen in de ene ronde, in beginsel een uitduel krijgen in de volgende ronde. En dan alleen loten wanneer beide teams een ronde eerder uit of beide een ronde eerder thuis speelden."

De KNVB ziet dit echter niet zitten. Zij laten het volgende weten. "Dat is geen optie. Stel dat je in de tweede ronde uit speelt: dan heb je per definitie een grotere kans om voor de volgende ronde, waar je het over het algemeen sterkere tegenstanders treft, het thuisvoordeel te 'loten'. De verdeling wordt dan over alle wedstrijden heen wellicht gelijker, maar dit maakt het niet per definitie eerlijker. En dat is waar het ons om gaat", aldus de bond.

Lees meer:
0 reacties