Krabbendam: "Dan doen PSV en Feyenoord niet voor elkaar onder"

Martijn Krabbendam
Martijn Krabbendam Foto: © Pro Shots

PSV heeft Feyenoord afgelopen zondag afgelost als landskampioen van Nederland. Geen verrassing, gezien de enorme voorsprong die de Eindhovenaren gedurende dit seizoen hadden opgebouwd.

Martijn Krabbendam licht in Voetbal International de verschillen uit tussen de oude en de nieuwe landskampioen. "De Eindhovenaren staan op 107 treffers, 22 meer dan Feyenoord. De cijfers ondersteunen dit verschil. PSV schoot bijna honderd keer meer op doel dan de afgezwaaide kampioen en zag bovendien een hoger percentage van de doelpogingen in een treffer eindigen."

Krabbendam kijkt ook naar de (mogelijke) doelpunten. "Als je naar de gemiddelde Expected Goal-waarde per schot kijkt, dan doen de twee ploegen niet voor elkaar onder. Maar waar de scherpte bij de PSV’ers heeft gezorgd voor bijna negen doelpunten meer dan de datamodellen voorschrijven, zitten de Rotterdammers juist zo’n vijf goals onder het schema. Alsnog is Feyenoord bezig aan een uiterst productieve campagne. De laatste keer dat de ploeg meer doelpunten wist te maken in deze fase van de competitie, was in het kampioensjaar 1983/84."

Verschillen tussen Feyenoord en PSV in 2023/2024
Verschillen tussen Feyenoord en PSV in 2023/2024 Foto: © Voetbal International
Lees meer:
0 reacties