John de Wolf roept mensen op: "Om het ziekteproces te vertragen"
Afgelopen maandag vond op Buitenplaats Rozenlust in Rotterdam het DemenTalent Event plaats en hierbij was Feyenoorder John de Wolf ook aanwezig. Deze bijeenkomst, georganiseerd voor en door mensen met dementie, bracht zorg- en welzijnsorganisaties, bedrijven en gemeenten samen.
Tijdens het middagprogramma deelde John de Wolf openhartig zijn persoonlijke ervaringen met dementie. Hij sprak over de impact van de ziekte op zijn leven en omgeving en benadrukte het belang van actieve participatie door mensen met dementie: “Op allerlei manieren kunnen mensen met dementie van waarde zijn, bijvoorbeeld op sportclubs. Ik ga me daar hard voor maken. Om het ziekteproces te vertragen is het van belang dat mensen met dementie actief blijven, vrijwilligerswerk kan daarbij heel goed helpen.” In februari gaf De Wolf een emotioneel interview over zijn moeder, die in een vergevorderd stadium van Alzheimer verkeert. Hij beschreef hoe de ziekte een enorme tol eist: "Er zit geen leven meer in haar," vertelde hij.
In een gesprek met sportmagazine HELDEN noemde hij de situatie mensonterend: “Als ik zie hoe mijn moeder er nu aan toe is... Mensonterend. Ik zei toen ik bij haar kwam: Ik ben het, John, je zoon. Toen antwoordde mijn moeder: Dat kunnen ze allemaal wel zeggen." De ziekte heeft haar persoonlijkheid drastisch veranderd. "Ze heeft een heel ander karakter gekregen. Het is mijn moeder nog wel, maar eigenlijk ook niet," gaf De Wolf aan.
De impact van Alzheimer in de familie is groot. Ook de oma van De Wolf leed aan de ziekte. Hij herinnert zich: "Mijn moeder heeft mijn oma destijds verzorgd en heeft daarna altijd gezegd: 'Zo wil ik niet worden. Mocht dat wel zo zijn, dan geef je maar een paar pillen of een spuitje.'" Omdat deze wens nooit officieel werd vastgelegd, ziet De Wolf de pijnlijke consequenties. Hij stelt: "Het is in mijn ogen een teken van echte liefde als je daar eerder een einde aan kan laten maken."
De Wolf riep mensen op, aldus De Havenloods: "Op allerlei manieren kunnen mensen met dementie van waarde zijn, bijvoorbeeld op sportclubs. Ik ga me daar hard voor maken. Om het ziekteproces te vertragen is het van belang dat mensen met dementie actief blijven, vrijwilligerswerk kan daarbij heel goed helpen", besluithij.