Hoe de carrière van Boy de Jong (30) als een nachtkaars uitging

Boy de Jong in de jeugd van Feyenoord
Boy de Jong in de jeugd van Feyenoord Foto: © Pro Shots

Boy de Jong stond jarenlang onder de lat in de topteams van de jeugd van Feyenoord. Tot een doorbraak in het eerste elftal kwam het niet. Een voetbalreis volgde langs Excelsior, PEC Zwolle, Telstar, Anderlecht en het Zuid-Afrikaanse FC Stellenbosch. In totaal speelde hij daar maar 27 wedstrijden, erg weinig in al die jaren.

Tussen 2007 en 2013 speelde hij op Varkenoord, dat toen nog niet vernieuwd was. "Er is sinds mijn vertrek destijds een hoop veranderd, ja", zegt De Jong in gesprek met Voetbalzone. "Dat was ook wel nodig, want het oude Varkenoord was natuurlijk niets in vergelijking met De Toekomst of De Herdgang. Als je dan met Ajax en PSV naar dezelfde jeugdspelers keek, had je als club al een behoorlijke achterstand. Destijds moesten jongens in zo'n geval wel heel veel clubliefde voor Feyenoord hebben om hier te gaan spelen."

Hij was ook dicht bij Feyenoord 1. "Ik heb in mijn laatste seizoen regelmatig meegetraind bij het eerste van Feyenoord. Dat jaar was ik ook even geblesseerd en mocht ik bij de hoofdmacht revalideren. Vlak daarna zat ik er best wel dicht tegenaan voor mijn gevoel, totdat ik werd verhuurd aan Excelsior. Met het mooie verhaal dat ik daarna weer zou kunnen aansluiten bij Feyenoord 1."

Maar bij Excelsior lukte het niet. "De club had een jonge Poolse keeper (Kamil Miazek, red.) gehaald. Ik had altijd het gevoel dat, op momenten dat ze echt moesten kiezen, Miazek de voorkeur kreeg omdat hij langer was en uit het buitenland was gehaald. Dat soort dingen zul je achteraf nooit weten, want de exacte uitleg heb ik ook nooit gehad." 

Een nieuwe kans bij Feyenoord kwam er niet. "Dat was best vreemd, want in die jaren daarvoor was ik echt van Feyenoord gaan houden. Dat pijnlijke afscheid zorgde een tijd voor nare gevoelens en een soort afkeer van de club. Daar heb ik een tijd meegezeten, maar gelukkig heb ik het los kunnen laten en ben ik weer terug op het oude nest. Ik merk nu ook dat Feyenoord beter met dit soort situaties omgaat. Tegenwoordig biedt de club jongens vaak een vangnet aan door gebruik te maken van de vele connecties die Feyenoord heeft. In mijn tijd was het direct klaar."

In coronatijd was hij in Zuid-Afrika, waar het geen pretje was. Hij laat zijn contract ontbinden waarna het amateurvoetbal zijn lot is. VV Katwijk en VV Zwaluwen volgen. Sinds 2020 is De Jong profvoetballer af. "Eerder maakte ik nooit tijd vrij voor het halen van die diploma's, maar mijn afspraken met Feyenoord zorgden voor een stok achter de deur. In die tijd ben ik het geven van trainingen en begeleiden van talenten ook steeds leuker gaan vinden, waardoor ik makkelijker kon accepteren dat het voor mijzelf niet is gelukt. Nu heb ik mijn ambities als trainer en kan ik daar mijn ei kwijt", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties