Het hoge Feyenoordgehalte onder het analistengilde (en waarom dat zo gezellig is)

Pierre van Hooijdonk langs de lijn bij NAC Breda
Pierre van Hooijdonk langs de lijn bij NAC Breda Foto: © Pro Shots

Jan Boskamp, Willem van Hanegem, Pierre van Hooijdonk, Dirk Kuijt, Dick Advocaat, Chris Woerts, Casper van Eijck, Michel van Egmond, Martijn Krabbendam en jeugdspelers René van der Gijp en Hans Kraay jr. Nee, dit is niet de nieuwe staf in Rotterdam, maar een opsomming van ex-Feyenoorders die allemaal in Hilversum zijn beland. Er zijn nauwelijks kijkers die er moeite mee hebben, omdat het meestal erg gezellig is.

Motivatiespeeches voor grof geld

Het zwarte gat na een voetbalcarrière heeft niet altijd tot gevolg dat ex-spelers in vredesnaam maar een sigarenzaak beginnen. Gijp - samen met Kraay jr. jeugdspeler van Feyenoord - ontdekte al snel dat je prima de kost kunt verdienen met het geven van motivatiespeeches bij bedrijven. Het kwam erop neer dat hij voor grof geld zijn toehoorders en hun werkzaamheden belachelijk maakte en wat voetbalanekdotes vertelde. Dat talent nam hij mee naar Veronica Inside, waar hij een tweede jeugd beleeft als publiekslieveling.


Chris Woerts en oncoloog Casper van Eijck

Hij komt daar Hansie Hansie, clubwatcher Martijn Krabbendam en Chris Woerts tegen, Feyenoords marketingman die er vaak naast zit met zijn primeurtjes - tot hilariteit van de kijkers en analisten. Of clubarts en oncoloog (en Gijps boezemvriend) Casper van Eijck, hoogleraar chirurgie aan het Erasmus Medisch Centrum die onderzoek doet in de strijd tegen alvleesklierkanker. Het is ook in dit hoekje van de voetbalwereld een beetje ons-kent-ons. De reclameschnabbels komen dan ook niet uit de lucht vallen. Televisiekijkend Nederland werd al eens opgeschrikt door een Loden Loeki-waardige acteerprestatie van Johan Derksen voor een energiemaatschappij, en zo zijn er meer analisten die de Toto, een pokerspelletje, overstappen zorgverzekering of blik- en potgroenten aanprijzen.


"Weet je niet?"

Mario Been, analist bij ESPN en maatje van Gijp, zou qua toon en humor makkelijk overeind blijven in het programma, waar ook Feyenoord-fan en oppervoetbalschrijver Michel van Egmond nooit ver weg is. En dan is er natuurlijk allemansvriend Jan Boskamp, die zelfs op de fora van de rivaal uit Amsterdam op unanieme goedkeuring kan rekenen. Net als De Kromme, maar die kijkt er wel voor uit om weer aan te schuiven. Van Hanegem kon niet goed tegen de aanhalige Gijp: "Dan gaat-ie zo aan je zitten plukken, weet je niet?.” Tot slot zit de vorig seizoen afgezwaaide Dick Advocaat er sporadisch bij, de man over wie veel grappen over tafel vliegen, maar nooit een kwaad woord valt. Wel over Pierre van Hooijdonk (Studio Voetbal) en Dirk Kuijt (RTL7 en Ziggo) overigens. De vele vaste kijkers, fans van uiteenlopende clubs in Nederland, vinden het allemaal wel prima, dit hoge Feyenoord-gehalte. En dat is best bijzonder.


Lees meer:
0 reacties