Frank Paauw reageert na ophef: "Ik heb bij Feyenoord gestaan"

Protest tegen Frank Paauw bij Feyenoord - Heracles
Protest tegen Frank Paauw bij Feyenoord - Heracles Foto: © Pro Shots

Frank Paauw wordt binnenkort voorgedragen als nieuwe bondsvoorzitter van de KNVB. De naderende aanstelling van de huidige politiebaas heeft voor veel tegenstand gezorgd onder voetbalsupporters. Bij vele Nederlandse voetbalclubs werd er geprotesteerd tegen Paauw, die nu reageert op het rumoer.

Of hij geschrokken is van de protesten? "Ja en nee", zegt Paauw in het Algemeen Dagblad. "Ik ben niet naïef, er viel wel wat weerstand te verwachten natuurlijk. Maar het georganiseerde karakter ervan had ik niet direct voorzien. Van de andere kant: de toon is nog tamelijk ludiek, de teksten zijn best origineel. En het scheelt wellicht dat ik bij de politie wel wat gewend ben, qua kritiek."

De 65-jarige Paauw sprak zich als politiebaas eerder uit voor uitsupportersverboden en collectieve straffen. "Vanuit mijn hoedanigheid als politiechef moest ik soms streng zijn", meent hij. "Dat ben ik ook binnen mijn eigen organisatie, of binnen de veiligheidsketen rondom voetbalwedstrijden. Dat we de laatste jaren een probleem hebben in onze stadions, zeker sinds corona, mag helder zijn. Maar ik verzet me tegen het beeld dat ik een soort houwdegen ben die alleen maar zaken wil verbieden."

"Ik heb altijd gezegd: bij voetbal hoort óók uitpubliek", vervolgt Paauw. "Als driehoek moeten we de clubs daarin ook steunen, want zij kunnen dat niet alleen. De uitgangspunten zoals die er al jaren zijn om voetbal toegankelijker en gastvrijer te krijgen, heb ik altijd gesteund. Vanuit mijn verantwoordelijkheid als politieman, maar óók als voetballiefhebber."

De fanatieke aanhang heeft een ander beeld van Paauw. "Ik kan dat nog begrijpen ook. Fanatieke supporters hebben een ander belang dan de politie in de regel heeft. Blijkbaar zijn sommige van mijn uitspraken langer blijven hangen dan andere. Maar ik heb óók geregeld benoemd dat we juist naar minder beperkingen en minder combiregelingen toe moeten. Dat het gastvrijer moet kunnen. Die nuance mis ik weleens. Als ik morgen met mijn zus naar pakweg Sparta - Ajax wil, dan zou dat gewoon probleemloos moeten kunnen. Dat is ook altijd het grote doel geweest in Nederland – en dat zal het zeker blijven."

Paauw denkt dat zijn geschiedenis bij de politie zou kunnen helpen bij de KNVB. "Ik ben wel gewend om kritiek te krijgen, dat is haast inherent aan een job bij de politie. En ik ben niet bang om te laten zien waar ik voor sta", aldus Paauw, die de voetbalwereld goed denkt te kennen. "Ik heb op de staantribune gestaan, aan de zijlijn, in de bestuurskamer, in de kantine, op het veld. Bij Ajax, bij Limvio uit Baarn, bij Xerxes in Rotterdam, bij Feyenoord. Mensen kunnen veel van me zeggen, maar niet dat ik geen voetbalman ben."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
10/08
Feyenoord
16:30
Willem II
zo
18/08
PEC Zwolle
14:30
Feyenoord
zo
25/08
Sparta Rotterdam
14:30
Feyenoord
zo
1/09
Feyenoord
14:30
Ajax
za
14/09
FC Groningen
18:45
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
4 FC Groningen 0 0 0
5 FC Twente 0 0 0
6 FC Utrecht 0 0 0
7 Feyenoord 0 0 0
8 Fortuna Sittard 0 0 0
9 Go Ahead Eagles 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
Bekijk de hele stand