Feyenoord-inspanningsfysioloog: "Het is van cruciaal belang"

Varkenoord
Varkenoord Foto: © Pro Shots

Naast Arne Slot nam Feyenoord ook inspanningsfysioloog Rick Rietveld over van AZ. Rietveld ziet de voorbereiding op het nieuwe seizoen als geweldige uitdaging om alle spelers het volledige seizoen fit te krijgen.

"We kijken wanneer de eerste competitiewedstrijd wordt gespeeld, vanaf dat moment rekenen we terug. De competitiestart is meestal het ijkpunt, dan moeten spelers topfit zijn", zegt Rietveld in Voetbal International"Grote clubs hebben te maken met spelers die interlands spelen en langer vakantie hebben. Daar moeten we rekening mee houden. Andere spelers zijn er wel vanaf dag één en jongens die van een andere club komen, moeten nog wegwijs worden gemaakt."

Rietveld geeft aan dat de voorbereiding in twee fases wordt afgewerkt. "In de eerste bouwen we de trainingsbelasting op, vervolgt Rietveld. Dat duurt ongeveer drie weken, waarin veel wordt getraind, soms zelfs twee keer per dag. Ze moeten fitter en belastbaarder worden. Tijdens oefenwedstrijden zullen de meeste spelers een helft of hooguit een uur meedoen."

"Als de selectie bestaat uit een grote groep moet iedereen aan zijn minuten komen. In de tweede fase gaat de focus op wedstrijdfitheid en piekmomenten. De piekmomenten zijn vaak de oefenduels met serieuze tegenstanders. Daarin is de weerstand groter. Spelers doen vaker negentig minuten mee. Daarna nemen ze even gas terug."

"Het is van cruciaal belang, op teamniveau en vanuit daar per individu. Spelers moeten ook rustmomenten hebben, anders gaan ze op hun tandvlees lopen. Ze moeten fit zijn, maar ook fris blijven. Juist die frisheid is de balans tussen trainen en rust. Zonder rust kunnen spelers niet herstellen. Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat een selectie klaar is voor het hele seizoen. Daarom kun je eigenlijk pas halverwege het seizoen zeggen of een voorbereiding geslaagd is."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 7 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Vitesse -
-
Feyenoord -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
zo 21 aug. 2022, 16:45
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
Feyenoord -
za 27 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
FC Emmen -
za 3 sep. 2022, 21:00
Eredivisie
Go Ahead Eagles -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 0 0 0
8 FC Volendam 0 0 0
9 Feyenoord 0 0 0
10 Fortuna Sittard 0 0 0
11 Go Ahead Eagles 0 0 0
Bekijk de hele stand