"Feyenoord heeft supporters, Ajax is een club met veel fans"

Voetbal en filosofie liggen volgens René ten Bos dicht bij elkaar. De geboren Hengeloër, die tegenwoordig in Utrecht woont, is geïnteresseerd in 'volkse verschijningen' en vindt voetbal daar een uitstekend voorbeeld van.

FC Twente zit nog altijd in zijn hart. "Ik kwam als tiener al in het Diekmanstadion en heb nu samen met m'n zoon een jaarkaart en probeer geen thuiswedstrijd te missen", vertelt de 63-jarige Ten Bos tegenover 1Twente. "In het jaar dat de club een niveautje lager speelde, bezocht ik zelfs menig uitwedstrijd. Dat was vanuit Utrecht vaak goed te doen."

De hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen ziet een duidelijk verschil tussen voetbalsupporters en voetbalfans. "FC Twente heeft, net als bijvoorbeeld Feyenoord, supporters. Fans blijven weg als succes uitblijft, supporters komen juist als het minder gaat. Ajax heeft heus ook supporters, maar is een club met relatief veel fans", aldus Ten Bos, die door journalist Peter Henk Steenhuis is geïnterviewd voor het boek 'Hooghouden, denken over voetbal'.

De Twentse première is op 28 september in De Grolsch Veste. "Ik wilde het boek graag aanbieden aan Jeroen van der Lely, de oud-FC Twente-speler die in Utrecht onder meer filosofie studeert. En daarnaast is ook Wout Brama erbij. Ik vind dat mooi. Dat ik op die manier filosofie onder de aandacht kan brengen van mensen die daar niet dagelijks mee bezig zijn en zo kan ik ook een keer iets terugdoen voor de club, die me zoveel plezier heeft bezorgd."

FC Twente wordt vaak genoemd in het boek. "De uitgever heeft het geteld: 45 keer wordt de club genoemd. Net iets minder dan Ajax, dat 61 voorkomt, maar veel vaker van PSV en Feyenoord. Voor wie het boek bedoeld is? Het boek is geschreven voor filosofen die iets met voetbal hebben en voetballers die verder willen kijken dan hun neus lang is. Hoofddoel is dat lezers er lol aan hebben. Hopelijk zie je dat er aan af: dat het is geschreven vanuit liefde voor de sport."

Nederland - Qatar

Nederland wint voor 50x (!) je inzet!

De derde wedstrijd van Oranje op het WK wordt dinsdag gespeeld! Onze mannen nemen het op tegen Qatar. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 50 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Qatar! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
8/01
FC Utrecht
12:15
Feyenoord
zo
15/01
FC Groningen
16:45
Feyenoord
zo
22/01
Feyenoord
14:30
Ajax
wo
25/01
Feyenoord
21:00
NEC
zo
29/01
FC Twente
12:15
Feyenoord
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand