Feyenoord-fans vrijuit: "We riepen écht geen anti-Joodse leuzen"

Politie voor de Kuip
Politie voor de Kuip Foto: © Pro Shots

Tijdens de Klassieker van vorig seizoen werden achttien supporters opgepakt wegens het bezigen van antisemitische leuzen. Drie van hen, Quinten, Romy en Mark, vonden de boete van 400 euro volledig onterecht en stapten naar de rechter. En met resultaat. Alle drie de supporters werden vrijgesproken. De wedstrijd werd afgewerkt zonder publiek, maar meerdere supporters zochten elkaar op op het parkeerterrein van de Kuip.

"Ik was met een groepje vrienden", zegt Quinten volgens het Algemeen Dagblad tegenover de rechter over de dag die hij in de cel eindigde. "We zaten op de parkeerplaats, waar het heel gezellig was tot de spelersbus aankwam. Wat er daarna allemaal gebeurde, weet ik niet. Er werden dingen gegooid, maar we moesten allemaal weg."

"Toen zijn we naar het terrein van de Shell gegaan en bij het hek gaan zitten. Er waren zo’n tien anderen aan het zingen en schelden, maar wij waren daar niet mee bezig. Voor ik het wist, zag ik vijf busjes ME en werden we allemaal tegen het hek gezet en kregen we tie-wraps om de handen", aldus Quinten.

Ook Romy was erbij. "We mochten niet omkijken en er werd niets gezegd waarom dit gebeurde. Ik had geen idee." De rechter vraagt haar of zij ook agenten heeft uitgescholden. Daarna somt hij enkele termen op die de agenten noteerden: 'Kankerjoden', 'Joden hebben kanker' en 'Joden aan het gas'. "Nee, absoluut niet, ik heb er ook niets van meegekregen", zegt Romy.

Ook Mark weigerde de boete te betalen. Hij is immers onschuldig. "Nee, ik heb niet meegezongen", zegt hij met waterige ogen, die, volgens zijn ouders op de tribune, voortkomen uit frustratie.

"We mochten niet omkijken en er werd niets gezegd waarom dit gebeurde"

De officier van justitie geeft aan dat er vreselijke dingen zijn geroepen, vanuit een groep. "Het was bizar, het was niet normaal. Ontzettend dom, want daar moet je niet tussen willen staan. Dan loop je de kans met de hele groep te worden opgepakt. Maar, erbij staan is niet strafbaar. Dat is pas als je gaat schelden." Waar de agenten verklaarden dat de hele groep meezong, verklaarden ME-leden dat sommigen dit niet deden.

De aanklager vroeg dan ook om vrijspraak voor de drie supporters en de rechter ging zonder aarzeling mee in dit verzoek. Volgens hem is er niet voldoende bewijs dat deze drie specifieke supporters de teksten hebben geroepen.

De fans zijn blij, maar er wacht nog een andere klus. Alle drie kregen per direct een stadionverbod, waardoor Romy niets aan haar seizoenkaart heeft gehad. Mark heeft zowel de kwartfinale als de halve finale van de Conference League gemist en moest ook 85 euro betalen aan de KNVB, wegens het stadionverbod. "Terwijl ik onschuldig ben."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo 7 aug. 2022, 14:30
Eredivisie
Vitesse -
-
Feyenoord -
za 13 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
SC Heerenveen -
zo 21 aug. 2022, 16:45
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
Feyenoord -
za 27 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
Feyenoord -
-
FC Emmen -
za 3 sep. 2022, 21:00
Eredivisie
Go Ahead Eagles -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
7 FC Utrecht 0 0 0
8 FC Volendam 0 0 0
9 Feyenoord 0 0 0
10 Fortuna Sittard 0 0 0
11 Go Ahead Eagles 0 0 0
Bekijk de hele stand