Feyenoord-beleid aangepakt: "KNVB moet durven ze erop aanspreken"

Dennis te Kloese
Dennis te Kloese Foto: © BSR Agency

De technisch directeur wordt als een enorm belangrijke pion gezien door de KNVB en de Eredivisie CV. Dit seizoen werd er een speciaal ontwikkelprogramma gelanceerd, om zo meer stabiliteit te regelen. Tom Knipping ziet echter dat twee clubs in Nederland de functie van td niet zo serieus lijken te nemen. 

In Voetbal International richt Knipping de pijlen op Ajax en Feyenoord. De Amsterdamse club had de laatste 27 maanden slechts vier maanden een technisch directeur in dienst. Bij Feyenoord werd in 2022 Frank Arnesen niet opgevolgd, door een goede samenwerking tussen Dennis te Kloese en Arne Slot.

"Algemeen directeur Te Kloese nam technische zaken erbij. Ze zijn succesvol, maar kopstukken hebben ook de plicht om ervoor te zorgen dat een club zo goed mogelijk bestand is tegen een eventueel vertrek", schrijft Knipping. "Instortingsgevaar is uiteraard minder groot als er – zoals bij AZ nu Robert Eenhoorn vertrekt – een technisch directeur achterblijft die het beleid voortzet."

De journalist gaat verder: "Bovendien is directeur van een voetbalclub een nogal veelomvattende job, laat staan als je algemene en technische zaken combineert. Vandaar dat zelfs RKC Waalwijk en Excelsior een technisch directeur hebben." De KNVB wil met het clubvoetbal in de topzes van Europa blijven staan. "Maar hoe directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen dit concreet wil verankeren is nooit zo duidelijk. Ajax en Feyenoord zijn in elk geval twee clubs die structureel punten binnen moeten halen", vindt Knipping.

"Die kans is uiteraard groter bij een stabiele technische strategie. Aangezien clubs zelf niet goed genoeg in staat zijn om die te borgen, zou de KNVB er een licentie-eis van kunnen maken. Nu moet een club volgens de licentie-eisen een persvoorlichter en een mindervalidencoördinator hebben, maar een hoofdverantwoordelijke voor het technisch beleid wordt niet gevraagd. Als de top van de bond deze functie echt zo belangrijk vindt, dan moet die ook durven om Ajax en Feyenoord erop aan te spreken", oordeelt Knipping.

Lees meer:
0 reacties