"Eerste landstitel Feyenoord 100 jaar oud: "Men wist niet veel"

De Kuip
De Kuip Foto: © Pro Shots

Het is deze week precies honderd jaar geleden dat Feyenoord voor het eerst landskampioen werd. RTV Rijnmond heeft hierop teruggeblikt.

De competitie verliep zeer chaotisch. “Omdat het Nederlands elftal vanaf eind mei op de Olympische Spelen speelde, moesten veel afdelingskampioenen spelers afstaan. De NVB (de K van Koninklijke kwam er pas later bij) stelde daarom voor om er een halve competitie van te maken.”

Daar was echter niet iedereen het mee eens. “Dit voorstel stuitte op protest van de vijf afdelingskampioenen, waardoor gedurende de competitie toch werd besloten er een volledige competitie van te maken. Die werd gespeeld van april tot juni en bestond uit acht wedstrijden. Deze waren soms bijzonder kort op elkaar gepropt.”

Uiteindelijk begon de strijd om de landstitel in het voorjaar. “De strijd om de landstitel begon voor Feyenoord op 13 april 1924, op bezoek bij Be Quick in Groningen. In deze tijd ruim drie uur met de bus, maar honderd jaar geleden duurde zo'n reis aanzienlijk langer.”

Toch was dat geen sterke tegenstander. “Be Quick stelde sportief niet veel voor. Het werd dan wel elk jaar kampioen in het noorden, maar dat zei meer over die afdelingscompetitie dan over het niveau van de Groningers. Desondanks zag Het Nieuwsblad van het Noorden het honderd jaar geleden niet zo negatief in. Men wist simpelweg niet veel van Feyenoord.”

Lees meer:
0 reacties