Bert van Marwijk blikt terug: "Onderschat werd hoe goed hij was"

Bert van Marwijk
Bert van Marwijk Foto: © Pro Shots

Feyenoord won in 2002 de UEFA Cup in het eigen stadion. Het is de laatste prijs die een Nederlandse club won op Europees vlak. Trainer van destijds Bert van Marwijk blikt in Voetbal International terug op dit unieke moment en licht een sterspeler uit: John Dahl Tomasson.

Van Marwijk denkt met weemoed terug aan die tijd. "Het voordeel van Tomasson was dat hij als hij diepte zocht zo fanatiek was dat hij door te sprinten gewoon weer terugkwam als middenvelder. ‘Hij zakte vaak uit op de meest verdedigende middenvelder van de tegenstander. Dan staat het zo goed met Bosvelt en Ono daar nog achter. Onderschat namelijk de verdedigende kwaliteiten van Ono niet, ook positioneel. Bosvelt kon alles. Die was voor niemand bang en straalde dat uit. Dat is zó belangrijk voor een ploeg."

Toch gaat hij terug naar de Deen. "Om terug te komen op Tomasson: ik denk dat onderschat werd hoe goed hij was. Nu zie je veel teams die 4-2-3-1 spelen verdedigen vanuit een 4-4-2 om de inspeelpass naar het middenveld eruit te halen. Dat deed hij in die tijd automatisch. Soms zakte hij ook een linie verder terug, waardoor we nóg compacter stonden in de as van de veld", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties