Brard pareert: ''Het succes van Varkenoord lag niet voor het oprapen''

11 oktober 2017 om 21:36 | Bron: ELF Voetbal  Brard pareert: ''Het succes van Varkenoord lag niet voor het oprapen''

De discussie is al een tijdje gaande. Heeft Nederland de concurrentie te veel informatie gegeven over haar manier van opleiden? Stanley Brard, voormalig hoofd jeugdopleiding van Feyenoord, is het daar niet mee eens.

''Buitenlandse clubs waren welkom op Varkenoord'', vertelt Brard in gesprek met ELF Voetbal. ''Wij zijn altijd heel open geweest. Dat betekent evenwel niet dat het geheim achter het succes van Varkenoord voor het oprapen lag, haast hij zich te benadrukken. “Het kwam voor dat buitenlandse trainers stage liepen, maar zo'n stage duurde zelden langer dan een paar dagen. Eén keer heeft iemand van Manchester City wat langer rondgelopen om van ons te leren, kan ik me herinneren. Nou, geloof me, zelfs als je maandenlang meeloopt kun je niet alles zien, een volledige organisatie doorgronden. Het geheim van opleiden is dat je de juiste trainers hebt, die dag in dag uit met spelers aan de gang zijn. Feyenoord had en heeft die trainers. Zoiets laat zich niet vangen in een A4'tje met aanbevelingen en is dus niet zomaar te 'stelen' door een buitenlandse club.”

''Nederlandse clubs hebben zelf natuurlijk ook in het buitenland rondgekeken. Feyenoord ook'', vervolgt Brard. ''Zo zijn wij in mijn tijd bij FC Barcelona en Manchester United geweest om te zien hoe ze daar de kleintjes trainen. Daar hebben we de goede dingen uitgehaald. En we haalden ook regelmatig mensen binnen om ons te vertellen hoe opleidingen elders georganiseerd werden, uit andere sporten bijvoorbeeld. We kwamen erachter dat er in andere disciplines meer aandacht was voor de mentaliteit van de sporter. Ook daar hebben we dingetjes uitgepikt. En dat is echt niet alleen bij Feyenoord gebeurd hoor. Van mensen die zeggen dat Nederland als opleidingsland heeft stilgestaan begrijp ik niets. Nederland heeft juist heel veel geïnnoveerd.”

Brard was tussen 2005 en 2013 hoofd jeugdopleiding bij Feyenoord. In die tijd braken er veel spelers door. Bekende voorbeelden zijn Stefan de Vrij, Jordy Clasie en Bruno Martins Indi.

Overzicht

Reacties (0)

     

    Je plaatst dit bericht als gast. Registreer of login voor meer mogelijkheden.

    Er zijn nog geen reacties geplaatst. Wees de eerste!

Nieuwe media